Manipularea textului în Linux (#10)

0

Bine ați (re)venit, dragii mei hackeri aspiranți!

Așa cum am menționat de mai multe ori în ghidurile Linux, aproape totul în acest sistem de operare este un fișier, iar deseori acestea sunt fișiere text. De exemplu, toate fișierele de configurare sunt fișiere text. Pentru a reconfigura o aplicație în Linux, deschidem pur și simplu fișierul de configurare, schimbăm datele din fișierul text, salvăm din nou, apoi resetăm aplicația, iar reconfigurația noastră este aplicată.  

Cu atât de multe fișiere text, manipularea textului devine esențială în administrarea aplicațiilor Linux. În acest tutorial, ne vom uita la câteva comenzi și tehnici de manipulare a textului în Linux. Timpul să învățăm noi comenzi folositoare linux. 🙂

Pasul 1: Comanda ,,cat”

Așa cum am demonstrat în acest tutorial, cat este probabil cea mai utilizată comandă pentru afișarea textului. Haideți să folosim cat pe fișierul de configurare găsit în /etc/adduser.conf.


  • cat /etc/adduser.conf

Așa cum se vede, adduser.conf este afișat pe ecranul nostru, până la sfârșit. Nu este chiar cel mai convenabil mod de a lucra cu acest fișier.

Pasul 2: Comanda ,,head”

Dacă dorim să vedem începutul fișierului, putem folosi comanda head. Această comandă afișează primele 10 rânduri ale fișierului.

 

  • head /etc/adduser.conf
Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.

Opțiunea copy-paste a fost dezactivată pentru acest site.