Pericolul din spatele testelor aparent inofensive de pe Facebook

0

Vrei să știi când o să mori? Ce IQ ai? Ce mașină ți se potrivește, sau cine ai fost într-o viață anterioară?
Nu ai nevoie de un test, îți spun eu: O să mori de prost, iar IQ-ul tău este direct proporțional cu al pițipoancei care își flutură curu’ prin timeline-ul tuturor celor aflați în lista ei de amici. Gata! Vedeți ce ușor a fost?



Hackerii se folosesc de aceste quizz-uri și teste pentru a strânge date personale despre voi

Am vorbit într-un articol precedent despre ingineria socială, una dintre disciplinele prea bine cunoscute de către hackeri. Testele și quizz-urile ce apar în feed-ul vostru pe rețelele de socializare sunt utilizate de către hackeri pentru a strânge informații personale despre voi.  Chiar credeți că stă cineva să piardă din timpul său prețios, doar pentru amuzamentul vostru, dacă el nu s-ar alege cu nimic?

În prezent, sunt numeroase teste online ce apar în feed-ul Facebook. Cei mai mulți dintre voi sunteți tentați să răspundeți la ele, pentru a vă testa abilitățile cognitive, fără să cunoașteți dezavantajele acestor chestionare, dar și riscurile la care vă expuneți.

Unele quizz-uri și chestionare nu sunt altceva decât o capcană a hackerilor, al căror scop nu este altul decât acela de a vă fura datele și a le folosi împotriva voastră. Permiteți unei aplicații să se conecteze la profilul vostru și așa vi se află adresa de mail, numărul telefonului, data nașterii, numele soției, al copilului, filmul preferat, cartea preferată, melodia preferată, hobby-urile, s.a.m.d. Oare câți dintre voi nu aveți parole banale, la adresa de mail, care pot fi obținute cu datele enumerate? Ca bonus, mai primiți pe mail mesaje tip spam în care vi se recomandă să vă măriți penisul, iar apoi vă întrebați cum de vă ajunge așa ceva în inbox…




Directorul general de la Centrul de Cybersecuritate din Florida, Sri Sridharan, ne avertizează că multe dintre testele și quzz-urile întâlnite pe rețelele sociale sunt utilizate de escroci să facă bani, prin diferite escrocherii, hacking și prin strângerea informațiilor personale.

Sridharan a explicat că în ciuda faptului că aceste teste pot părea inofensive, nu vom ști niciodată motivele oamenilor care se află în spatele acestor activități. Alți experți ai tehnologiei au spus că au folosit frecvent astfel de quizz-uri pentru a ascunde un software rău intenționat, cu ajutorul căruia accesa sistemele informatice. Când sunt date răspunsurile la aceste quizz-uri, hackerii primesc acces direct și pot obține informații personale despre următoarea lor victimă.

Rămâneți alături de BlackWeb.ro și învățați cum să vă protejați informațiile.
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l, să-l vadă și prietenii.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.