Linux: Instalarea unui software nou (#5)

0

Bine ați (re)venit la ghidul cu numărul 5!

Pentru că am primit mai multe mesaje din partea cititorilor, în care am fost rugat să mă axez pe Kali Linux, așa că am refăcut toate tutorialele pentru această distribuție. 🙂 Ne-am uitat la numeroase comenzi de bază în primele patru tutoriale, însă în acest tutorial mă axez pe instalarea softurilor noi.

Kali Linux a fost construit pe Debian. Lucrul acesta este important, deoarece sistemele diferite de Linux folosesc diferite metode pentru managementul pachetelor (când spun managementul pachetelor, mă refer la descărcarea și instalarea diferitelor pachete de softuri).

Înainte să aprofundăm și să învățăm noi comenzi folositoare linux, asigurați-vă că ați citit celelalte ghiduri de utilizare Linux.

Pasul 1: Utilizarea unei interfețe grafice

Dacă ați folosit Ubuntu, sigur ați auzit de Ubuntu Software Center, interfața grafică cu ajutorul căreia puteți descărca și instala alte pachete. Din păcate, Kali Linux nu vine cu așa ceva la pachet, însă dacă dorim o interfață grafică pentru instalarea pachetelor în Kali Linux, putem instala Synaptic. Deschidem terminalul și scriem următoarele comenzi:



apt-get update

apt-get install synaptic

După instalare, caut să văd dacă Synaptic s-a descărcat  și s-a instalat cu succes:

 

Există ceva în Linux de care am nevoie ca de aer: Libre Office. Am dat search în Synaptic după acesta și încerc să-l instalez, având în vedere că nu vine instalat în Kali Linux.

Așa cum se vede în imaginea de mai jos, Libre Office s-a instalat cu succes. 🙂

Pasul 2: Gestionarea pachetelor din terminal

Ca să instalez Synaptic a trebuit să deschid terminalul, utilizând liniile de comandă, și să scriu comanda apt. Comanda apt nu este doar pentru Kali Linux, ci pentru toate distribuțiile Debian, având o importanță deosebită. Este un manager de pachete, cu ajutorul căruia instalăm alte softuri. Dacă v-ați uitat în imaginea de mai sus, o altă căutare a mea a fost aircrack-ng. Haideți să vedem cum se instalează utilizând apt:

  • apt-get install aircrack-ng

Haideți să deschidem terminalul și să instalăm aircrack-ng (bineînțeles, putem instala și alte softuri cu această comandă, doar înlocuind numele pachetului)




Dacă pachetul este în una din arhivele Debian, se va descărca și instala automat în sistemul nostru. Dacă ne uităm în imaginea de mai sus, la mine aplicația nu s-a instalat, deoarece era deja instalată.

Pasul 3: Instalarea pachetului din sursă

Uneori vom întâlni softuri ce nu sunt aflate în vreun pachet sau vreo arhivă, ceea ce înseamnă că nu le putem instala utilizând apt sau o interfață grafică de genul Synaptic. Aceste fișiere le descărcăm de obicei de pe site-ul dezvoltatorului, arhivate în format tar sau tarballs.

Să presupunem că aircrack-ng nu se află în arhiva noastră, și că va trebuit să-l descărcăm de pe site-ul aircrack-ng.org

După ce l-am descărcat, putem folosi comanda de dezarhivare, urmată de numele fișierului:

  • tar xvf aircrack-ng-1.2-rc4.tar.gz

Comanda de mai sus a dezarhivat fișierul. Acum va trebui să-l compilăm. Compilarea unui fișier din codul sursă ne va da binarele (fișierele programului), optimizate pentru hardware-ul și sistemul nostru de operare, ceea ce înseamnă că vor funcționa rapid și eficient. Putem compila codul sursă tastând:

  • gcc aircrack-ng

După compilare, putem rula programul cu următoarea comandă:

  • ./aircrack-ng

Observați că pentru a rula, trebuie să scriem “./, comandă ce spune Linuxului să execute fișierul din directorul în care lucrăm. Așadar asigurați-vă că sunteți în directorul în care s-a compilat sursa.   




Acest tutorial ar trebui să acopere toate modurile principale de a instala un soft nou și sper că explicația oferită de mine a fost pe înțelesul tuturor. Asigurați-vă că ați citit și celelalte ghiduri dedicate Linuxului, în afară de acesta. Dacă aveți nedumeriri, lăsați-mi un mesaj printr-un comentariu.

În următorul tutorial, o să vorbim puțin despre rețele, utilizând Kali Linux.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.

Opțiunea copy-paste a fost dezactivată pentru acest site.