Filosofia Linux (#24)

0

Bine ați revenit, dragii mei greenhorn hackers!

Cu toate că acest articol ar fi putut cel mai bine să fie plasat pe primul loc în această serie, mă îndoiesc că cineva l-ar fi citit atunci când a început să studieze Linuxul. Acum, că vă aflați în toiul studiilor voastre Linux și sunteți oarecum familiarizați cu modul în care acesta operează, aș dori să luăm o scurtă pauză pentru a explica filosofia din jurul sistemului de operare Linux.



Când folosesc termenul de ,,filosofie”, nu mă refer la întrebări precum ,,ce înseamnă sensul vieții?” sau ,,există Dumnezeu?”, ci mai degrabă care a fost logica și raționamentul care au stat la baza designului acestui omniprezent sistem de operare.

După cum mulți dintre voi știți deja, sunt o persoană care încearcă să promoveze cât mai mult sistemul de operare Linux. Nu că nu ar fi avut suficientă promovare. Aceasta este pentru o multitudine de motive pe care am încercat să le explic în acest articol. Deși Linux poate fi ideal pentru hacking și multe alte aplicații, cred că este important să înțelegem filosofia care stă la baza structurii și modelului Linux / Unix.

În acest articol, voi folosi termenul Unix / Linux pentru a desemna acest sistem de operare. Unix a fost originalul, dezvoltat de Thompson și Ritchie, iar Linux a fost un redesign al Unixului de către Linux Torvalds și echipa sa. Mac OS X, iOS, Android, Solaris, AIX, HP-UX și IRIX sunt toate forme de Unix / Linux.

În plus, Red Hat, Ubuntu, Ment, Fedora, Debian, Slackware și SUSE sunt distribuții de Linux. O distribuție a Linuxului este pur și simplu un sistem de operare care utilizează kernelul Linux, dar apoi adaugă propriile sale componente suplimentare. Aceste componente variază, dar pot include aplicații, utilitare, module, GUI și multe altele.



Această variabilitate în distribuții este adesea confuză și frustrantă pentru începători, dar aceasta este de fapt o parte a frumuseții și forței Linux. Unix / Linux sunt proiectate pentru a fi flexibile și portabile, permițând utilizatorului să lucreze în modul în care se simte cel mai confortabil.

 

Unix a fost dezvoltat pentru prima oară la începutul anilor 1970 de Dennis Ritchie și Ken Thompson la AT & T Labs. Faptul că este folosit încă și după 40 de ani, ne spune ceva despre calitatea, durabilitatea și eficiența acestui sistem de operare. Tipii ăștia au făcut ceva corect! Câte lucruri ce țin de domeniul I.T-ului sunt încă valabile de la începutul anilor 1970?

În loc ca acest sistem de operare “antic” să se estompeaze, câștigă teren aproape în fiecare zi. Chrome, Android, iOS, Linux și Mac OS X se bazează pe acest sistem de operare de 40 de ani. Dacă ne uităm la cele mai rapide dispozitive mobile de pe piață – observăm că domină variante de Unix cu iOS și Android care dețin peste 91% din piață. Se pare că piața de telefonie mobilă în viitorul apropiat va fi aproape 100% Unix / Linux.

Nu credeți că acest modest sistem de operare a făcut un lucru calitativ și de lungă durată? Să aruncăm o privire asupra unora dintre ideile acestei filosofii de design care au făcut Linuxul atât de reușit.

S-a presupus că utilizatorul este unul inteligent

Dezvoltatorii de Unix (și, prin urmare, Linux) au făcut o presupunere radicală: Că utilizatorii știu să utilizeze un calculator și au cunoștințele necesare. Nu putem spune la fel despre multe alte sisteme de operare. În multe cazuri, dezvoltatorii de sisteme de operare presupun că suntem ignoranți, fără prea multe cunoștințe. Nu la fel au crezut și cei de la Unix / Linux.

Așa cum a spus un înțelept, ,,Unix (Linux) nu a fost conceput pentru a împiedica utilizatorii să facă lucruri stupide, așa cum nici nu îi va împiedica să facă lucruri inteligente”.

Mai bine de atât nici nu ar fi putut fi spus.


Control complet

Unul dintre principalele motive pentru care hackerii utilizează Linux și numai Linux este datorită faptului că ne oferă control complet. Alte sisteme de operare încearcă să ascundă unele dintre operațiile și caracteristicile lor de noi, temându-se că le vom fura ideile. Linux este complet transparent și ne permite să vedem și să folosim totul.

Portabilitate și eficiență

Unix a fost primul sistem portabil de operare, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosit pe multe platforme hardware diferite. Acest lucru a servit la fel de bine ca Unix / Linux să fie acum portat și compilat pentru aproape 60 de platforme hardware. Acesta a fost un element critic în longevitatea și capacitatea sa de a se adapta într-un mediu tehnologic mereu în schimbare.

Informațiile sunt stocate în fișiere text

Unix / Linux stochează datele în fișiere text, spre deosebire de alte sisteme de operare. Acest lucru face ca datele să fie mai portabile decât codul propriu-zis. Aproape toate sistemele pot importa și utiliza fișiere cu text.

Utilizarea scripturilor Shell pentru a crește potențialul și portabilitatea

Scripturile shell sporesc puterea aplicațiilor noastre. Prin scrierea unui script, putem automatiza o aplicație de a face ceva de câte ori ne-am dori, precum și de a folosi simultan abilitățile altor aplicații. În plus, aceste scripturi sunt apoi portate pentru alte sisteme, fără a trebui să le recompilam.


Permite utilizatorului să-și adapteze mediul

Unix / Linux a fost conceput pentru a permite utilizatorului să-și adapteze mediul în funcție de preferințe. Utilizatorul este în control și nu dezvoltatorul de software. Unix / Linux implementează mecanisme pentru a face lucruri, dar ele nu dictează cum să facem lucrurile. Această ,,croire” poate lua multe forme, inclusiv interfața grafică (GUI). Există numeroase GUI-uri disponibile pentru Linux, inclusiv GNOME (implicit pe Kali și cele mai utilizate), KDE, Unity (implicit Ubuntu), Sugar, Trinity, Xfce, Enlightenment și multe altele. În majoritatea cazurilor, în pofida interfeței grafice implicite care poate veni cu sistemul nostru, putem instala și utiliza oricare dintre celelalte interfețe, dacă dorim.

Kernel mic și ușor

Deși multe kerneluri ale sistemelor de operare continuă să adauge caracteristici pentru kernelul principal pentru a oferi utilizatorilor o capacitate mai mare, ele devin din ce în ce mai mari. Modelul Unix / Linux este acela de a menține nucleul mic și ușor, dar permite dezvoltatorilor și utilizatorilor să adauge componente și module după bunul lor plac.

Gândire ierarhică

Sistemul de operare Unix / Linux a fost primul care a dezvoltat un sistem de fișiere organizat într-un arbore ierarhic. Această gândire ierarhică s-a extins în multe alte domenii ale sistemului de operare, cum ar fi crearea de rețele și programarea orientată pe obiecte.



Sper că această mică incursiune în filosofia Linux vă ajută să înțelegeți de ce Linux este atât de diferit de celelalte sisteme de operare. Rezultatul acestei filosofii este un sistem de operare mic, ușor și flexibil, care tratează toți utilizatorii cu respect.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.

Opțiunea copy-paste a fost dezactivată pentru acest site.