De ce fiecare hacker trebuie să cunoască și să utilizeze Linux

0

Bine ați revenit, dragii mei greenhorn hackers!

În multe dintre tutorialele mele, am subliniat că un adevărat hacker trebuie să știe și să utilizeze Linux, dar m-am gândit că ar fi trebuit să subliniez și să enumăr motivele pentru care eu cred asta. Așadar, cei care sunteți blocați la sisteme de operare pentru copii (Windows), și doriți să avansați în acest domeniu, ar cam trebui să faceți tranziția la Linux.


Linux este open source

Spre deosebire de Windows, Linux este open source. Asta înseamnă disponibilitatea open source a codului sursă a sistemului de operare pentru noi. Ca atare, îl putem schimba și manipula așa cum ne place. Dacă încercați să faceți ca un sistem să funcționeze în moduri în care nu au fost intenționate, este esențial să manipulați codul sursă.

Gândiți în felul acesta. Vă puteți imagina Microsoft oferindu-ne un plug-in / MMC sau orice altceva pentru a manipula sau modifica kernelul Windows pentru hacking? Desigur că nu!


Linux este transparent

Pentru un hack cât mai eficient, trebuie să știm și să înțelegem sistemul de operare folosit, dar și sistemul de operare pe care îl atacăm. Linux este complet transparent, ceea ce înseamnă că putem vedea și manipula toate părțile sale de lucru.

Nu la fel cu Windows. Microsoft încearcă din greu să facă dificilă sau imposibilă cunoașterea funcționării interne a sistemelor lor de operare. Ca rezultat, atunci când lucrăm cu Windows, lucrăm cu ,,umbrele” a ceea ce credem că se întâmplă sub capotă, în timp ce în Linux avem o ,,lumină” ce strălucește direct pe fiecare componentă a sistemului de operare. Este de la sine înțeles că acest lucru face ca Linuxul să fie mult mai eficient.

Linuxul ne oferă un control granular

Linux este granular. Asta înseamnă că avem aproape o cantitate infinită de control asupra sistemului. În Windows, putem controla doar ceea ce ne permite Microsoft să controlăm. În Linux, totul poate fi controlat de terminal până la cel mai minuțios nivel. În plus, Linux face scriptingul în oricare dintre limbajele de scripting cât mai simplu și eficient.


Majoritatea softurilor pentru hacking sunt scrise pentru Linux

Peste 90% din toate instrumentele de hacking sunt scrise pentru Linux. Desigur, există excepții precu Cain și Abel și Havij, dar aceste excepții sunt foarte puține. Chiar și atunci când instrumente de hacking precum Metasploit sau nmap sunt portate pentru Windows, nu toate au abilitățile ce le au pe Linux.

Viitorul aparține Linuxului/UNIXULUI

Acest lucru ar putea părea o declarație radicală, dar cred cu tărie că viitorul aparține Linuxului / Unixului. Microsoft a avut zilele sale de glorie în anii ’80 și ’90, însă creșterea sa încetinește și stagnează.

De la începutul internetului, Linux / UNIX a fost sistemul de operare ales pentru serverele web pentru stabilitatea, fiabilitatea și robustețea acestuia. Chiar și astăzi, Linux / UNIX domină lumea serverelor web cu mult peste două treimi din piață. Sistemele integrate în routere, switch-uri și alte dispozitive utilizează aproape întotdeauna un kernel Linux, iar lumea virtualizării este dominată de Linux, atât cu VMWare, cât și cu Citrix construit pe kernelul Linux.



Dacă voi credeți că viitorul computerelor se află pe dispozitive mobile, cum ar fi tablete și telefoane (ar fi greu de argumentat altfel), atunci peste 80% dintre dispozitivele mobile rulează UNIX sau Linux (iOS este UNIX și Android este Linux). Microsoft Windows pe dispozitivele mobile deține doar 7% din această piață. Vedeți diferența?

Hacking-ul nu este pentru cei neinițiați. Hacking-ul este o profesie de elită în domeniul IT. Ca atare, aceasta necesită o înțelegere aprofundată și detaliată a conceptelor și tehnologiilor IT. La cel mai fundamental nivel, Linux este o cerință. Vă sugerez să investiți timpul și energia în folosirea și înțelegerea acestuia, dacă doriți să faceți din hacking și securitatea informațiilor o carieră.

Dacă sunteți pregătiți să faceți saltul la cel mai bun sistem de operare din lume, începeți cu seria mea dedicată Linuxului: ,,Linux: Elemente de bază – Blackweb.ro“.

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.

Opțiunea copy-paste a fost dezactivată pentru acest site.