În primul meu tutorial cu privire la elementele de bază din Linux am discutat despre importanța acestui sistem de operare pentru hackeri, dar și despre structura sistemului de directoare. Am folosit chiar și câteva comenzi simple, pe care le-am explicat pe fiecare în parte. În cel de-al doilea ghid Linux, voi crea fișiere, directoare, și nu în ultimul rând, voi învăța să primesc ajutor.
Pasul 1: Schimb directorul (cd)
Putem schimba directoarele în mai multe moduri, utilizând comanda cd. Așa cum am arătat în postarea anterioară, putem folosi cd .. pentru a înainta cu un nivel în sistemul de fișiere. Putem să mergem direct către root tastând cd / sau să mergem către directorul home tastând cd ~.
Putem folosi comanda cd să ne mutăm într-un director folosind adresa către acel director. Asta înseamnă că trebuie să scriem întreaga adresă către directorul pe care dorim să-l accesăm, după comanda cd. Putem să accesăm directorul utilizând adresa relativă a acestuia. Asta înseamnă că nu trebuie să mai scriem direct totată adresa directorului, ci doar folosim adresa în care ne aflăm. O să vedeți în curând la ce mă refer.
Să presupunem că suntem în directorul root în Kali și dorim să mergem către directorul aircrack-ng (o să pun câteva tutoriale în curând). Pot să scriu simplu:
- cd lib/live/mount/rootfs/filesystem/squashfs/usr/share/doc/aircrack-ng
Am fost mutat către directorul aircrack-ng.
Acum să presupunem că doresc să accesez subdirectorul examples, ce se află în aircrack-ng. Pot scrie întreaga adresă a acestuia, dar este mult mai simplu să tastez adresa relativă, de unde sunt. Știu că sunt la adresa lib/live/mount/rootfs/filesystem/squashfs/usr/share/doc/aircrack-ng, așadar pot tasta:
- cd examples
Încă o dată, simt nevoia să menționez că Linux este case-sensitive, așadar dacă tastăm adresa directorului în mod necorespunzător, vom primi eroarea “no such file or directory”.
Pasul 2: Comanda pentru listare (ls)
Una dintre cele mai utilizate și importante comenzi din Linux este ls sau list. Această comandă o folosim pentru a lista conținutul unui director sau a unui subdirector. Este foarte similară cu comanda dir din Windows. O voi folosi în directorul aircrack-ng.
- ls
Putem vedea cum Linux a listat toate fișierele și directoarele din aircrack-ng. Linux ne permite să modificăm comenzile utilizând “comutatoarele”. Acestea sunt de obicei niște litere urmate de liniuță (-). Cu ls putem folosi două dintre aceste comutatoare: -a și -l.
Comutatorul -a înseamnă “all”, așa că atunci când îl folosim, Linuxul va lista toate fișierele și directoarele, chiar și pe cele ascunse. Când utilizăm comutatorul -l, ni se va afișa o listă lungă, ce ne oferă informații despre permisiunile de securitate, dimensiunea, userul deținător sau grupul de useri deținători al fișierului sau directorului, când a fost creat, s.a.m.d.
Tastez:
- ls -la
Pasul 3: Crearea unui fișier (touch)
Pentru a crea un nou fișier în Linux, utilizăm comanda touch. Haideți să creăm un fișier numit newfile. Eu m-am mutat acum în directorul Desktop.
- touch newfile
Cool! Acum putem verifica dacă fișierul s-a creat prin comanda de listare:
- ls -la
Putem vedea mai sus că noul fișier a fost creat, atât în terminal, cât și pe Desktop.
Pasul 4: Crearea unui director (mkdir)
Ca și în Windows, putem crea un nou director utilizând comanda mkdir (make directory). O să creez un nou director, numit newdirectory:
- mkdir newdirectory
Pasul 5: Obținerea de ajutor (man)
Linux dispune de o utilitate foarte folositoare, numită man. Man este manualul la aproape fiecare comandă. Dacă uiți ce face o comandă, tastezi man și numele comenzii, iar acesta va afișa manualul cu toate informațiile despre comanda aceea, comutatoarele ei, și argumentele ei. De exemplu, tastez:
- man touch
Cu majoritatea comenzilor, putem folosi comutatorul -h sau –help după o comandă, pentru a obține “ajutor” cu privire la comanda respectivă. În cazul comenzii touch, trebuie să folosim –help pentru a obține ajutor în legătură cu aceasta.
- touch –help
Și cam atât cu partea a doua a acestei serii. Fii sigur că ai citit prima parte a tutorialului, dacă nu ai făcut-o deja.
Voi aprofunda mai mult în următorul tutorial. Dacă îți place ceea ce scriu, te poți abona la blogul meu și vei fi notificat atunci când postez, printr-un mail. Fără spam și fără alte căcaturi neinteresante! Doar articole de genul pe care le scriu aici. Anunță-mă printr-un comentariu dacă dorești să abordez și alte subiecte, sau să scriu vreun tutorial anume.