Bine ați (re)venit, dragii mei utilizatori de Linux!
Acesta este al treilea ghid din seria Linux: Elemente de bază. Chiar dacă unele softuri dedicate hackingului sunt disponibile pentru Windows și Mac, un hacker bun folosește Linuxul. Are și de ce.
Asigurați-vă că ați citit partea I și partea a II-a a acestei serii de turoriale, înainte să trecem mai departe și să învățăm noi comenzi folositoare linux.
Pasul 1: Copierea fișierelor (cp)
În articolul anterior am creat un fișier numit newfile în directorul /Desktop
Să presupunem că ne trebuie o copie de-a fișierului în directoul root:
- cp newfile /root
Comanda cp spune Linuxului să copieze fișierul (în exemplul meu, fișierul newfile) în directorul userului root. (A nu se confunda cu directorul “/”). Comanda de copiere face o copie fișierului specificat și îl pune în directorul dorit, lăsând fișiereul original neatins și neschimbat, iar noi avem două copii al fișierului original.
Dar am dacă dori să copiem un fișier care nu se află în directorul nostru de lucru? În acest caz, trebuie să specificăm adresa către director, precum:
- cp /etc/newfile /root
Observăm că nu trebuie să specificăm numele fișierului pe care îl copiem. Pur și simplu se face o copie și i se dă același nume, ca al fișierului original (newfile).
Pasul 2: Mutarea fișierelor (mv)
Din nefericire, Linuxul nu are o comandă de a redenumi fișierele, așa că cei mai mulți utilizatori folosesc comanda de mutare (mv) atât pentru a muta fișierele, cât și pentru a le redenumi. Să presupunem că fișierul newfile l-am pus în directorul greșit și îl dorim în directorul root. Pentru a face lucrul acesta, folosim comanda de mutare.
- mv /root/Desktop/newfile /root/
Comanda de mai sus spune Linuxului să mute fișierul newfile din directorul root/Desktop către directorul root. Comanda mută fișierul, fără a lăsa o copie în directorul din care am copiat-o.
Uneori dorim să schimbăm numele fișierului, fără să-l mutăm într-o altă locație. Pentru a redenumi un fișier, utilizăm tot comanda de mutare. Spunem Linuxului să mute fișierul original într-un alt fișier cu un alt nume. Ne uităm la fișierul newfile din directorul root. Să presupunem că dorim să redenumim fișierul în “crackedpasswords”. Tastăm simplu următoarea comandă:
- mv newfile crackedpasswords
Pasul 3: Vizualizarea fișierelor (cat, more, less)
Din terminal, putem vedea conținutul fișierelor, utilizând comanda cat. Este prescurtarea de la “concatenate”, se pronunță “kenˈkatnˌāt” și se traduce “înlănțuire”. Veți mai întâlni acest cuvânt dacă vă place informatica, așa că nu strică să-l adăugați la vocabular.
Mă aflu în directorul /root, unde voi folosi comanda cat pe niște fișiere. Mai întâi voi lista fișierele din director:
Observați în screenshot-ul de mai sus, că avem un fișier numit arhitectul.eu. Să ne uităm la conținutul acestui fișier.
cat arhitectul.eu
Când dăm această comandă o să vedem textul rulând pe ecran. Putem să citim tot ceea ce se află în fișier utilizând butonul scroll.
Mai avem două comenzi care funcționează asemănător cu comanda cat, însă nu vor afișa textul complet. Acestea sunt more și less. Sunt asemănătorare; fiecare va arăta câte o pagină de informații pe ecran, până dăm scroll down. Să folosim mai întâi comanda more:
- more arhitectul.eu
Așa cum vedeți, când utilizăm comanda more și numele fișierului, ne arată conținutul acestuia până se umple ecranul, așteptând noi instrucțiuni. Dacă apăsăm enter, se va lăsa mai jos cu un rând, dacă apăs bara de spațiu, se va lăsa mai jos cu o pagină.
Haideți să încercăm acum comanda less:
- less arhitectul.eu
Pasul 4: Networking (ifconfig)
Înainte să termin cel de-al treilea ghid dedicat Linuxului, doresc să menționez și comanda ifconfig. Cei care sunteți obișnuiți cu sistemul de operare Windows, știți că utilizând comanda ipconfig ne va arăta informații cu privire la configurația rețelei. Comanda ifconfig în Linux este foarte asemănătoare. O să scriu comanda ifconfig pentru a vedea ce îmi spune.
- ifconfig
Așa cum vedeți, îmi arată informații esențiale cu privire la configurația rețelei, printre care adresa IP, netmask, interfețe, adresa MAC a interfeței s.a.m.d. O să dedic mai mult timp rețelei în viitoarele tutoriale Linux.
Asigurați-vă că deja ați citit prima parte și cea de-a doua parte a seriei, iar dacă aveți întrebări, le puteți pune într-un comentariu mai jos. Dacă vă plac articolele mele, vă puteți abona la blog și veți fi notificați ori de câte ori scriu ceva nou.
Toate cele bune!