Înșelătoria secolului XXI – Escrocheriile antreprenoriale și ale dezvoltării personale

0

Societatea de astăzi, așa cum o știm, a fost formată pe spatele a miliarde de oameni, a devotamentului acestor oameni și nu în ultimul rând, datorită muncii depuse de acești oameni. Acești oameni, care muncesc din greu și cinstit, foarte rar mai au timp să se bucure de beneficiile pe care le are de oferit societatea noastră și continuă să rămână fără suficient timp liber, pentru a se mai relaxa. Aceștia sunt oamenii pe care îi respect cel mai mult. Probabil și datorită faptului că și eu mă număr printre ei… muncesc de la 18 ani și nu mai îmi amintesc când a fost ultima oară când am zis: Am timp și pentru mine, să mă relaxez.Totuși, sunt câteva grupuri de oameni care ani de zile s-au străduit să găsească o cale de ieșire, fără să contribuie cu ceva util societății noastre. Acești oameni s-au decis să exploateze naivitatea și disperarea oamenilor silitori și muncitori, vânzându-le idei și promisiuni false despre o altă cale de a câștiga bani rapid, fără prea multă muncă.

Nu, nu vorbesc despre politicieni, care aceștia, din punctul meu de vedere, sunt principalii paraziți ai societății noastre. Vorbesc despre niște paraziți mai micuți. Mă refer la acei oameni pe care îi vedem în fiecare zi prin reclamele facebook , care ne oferă cheia către salvare prin programul lor de-a dreptul special… sau prin cartea scrisă de ei.

Sunt acei oameni care spun o poveste despre cât de nefericiți și obosiți de muncă au fost, și cum au reușit ei să găsească o soluție, pentru a ieși din sistem și a deveni independenți. Sunt acei oameni care au găsit o putere interioară, iar noi, muritorii de rând, vom fi capabili să descoperim aceste secrete doar prin așa-zisele lor ateliere de lucru, pe care ei ni le oferă din bunătatea inimii lor, contra cost.

Acest coaching, sau dezvoltare personală reprezintă noul fenomen al lăcomiei umane, o înclinație către a găsi o cale mai simplă. Ei bine, acest fenomen a prostit sute de mii de oameni, milioane chiar, în jurul lumii. Acești paraziți au devenit bogați doar vorbind despre concepte și idei, au vândut cărți și cursuri la atelierele lor de lucru, încercând tot mai mult să ducă oamenii în eroare, și păstrând unii clienți pentru ani de zile, prin fel și fel de programe, toate având scopul să ofere o soluție mai bună de fiecare dată.

Nu va dura mult până când veți realiza că acești guru autoproclamați în diferite domenii de activitate, au strâns o mulțime de bani, fără a aduce ceva util societății, lăsând-și nefericiții clienți cu un zâmbet stupid pe față. Un zâmbet care vă spune că nu este zâmbetul lor, ci un zâmbet venit din subconștientul acestora, care tocmai a realizat că banii au fost cheltuiți pe aer.  Un zâmbet venit din frustrare…

Okey, de ce vorbesc despre ei? Când aș putea să mă axez pe ghidurile mele legate de hacking? Am decis să vorbesc despre ei pentru că acest fenomen a luat o amploare uluitoare și în România, sub diferite forme.

Locul 1: Escrocheria dezvoltării personale

,,Te pot învăța să scoți la iveală puterea interioară”

,,Atelierul nostru se concentrează pe tine. Te vom ajuta cum să iei tot ce e mai bun de la viață și să treci peste fiecare obstacol.”

,,Descoperă-ți adevăratul potențial. Comandă-mi cartea, pentru a te descoperi pe tine însuți!”

Vă sună cunoscut? Aceste anunțuri ne trec zilnic prin fața ochilor pe site-urile pe care le accesăm, sau pe rețelele sociale. Acești guru autoproclamați, cu anumite excepții desigur, au realizat că supraviețuirea în societatea noastră este imposibilă fără a munci din greu, și au decis să copieze niște citate din scrierile budismului antic și alte ideologii, cu scopul de a convinge prostul nesuspicios să se alăture lor, printr-un abonament lunar, sau prin conferințe scumpe interminabile.

Unele conferințe sunt gratuite, desigur, voi trebuie să contribuiți doar cu o taxă ce acoperă băuturile răcoritoare și chiria camerei închiriate – dar să știți că este chiar scumpă, din punctul lor de vedere. Aceste conferințe gratuite și ateliere de lucru nu vă oferă niciodată informații utile sau adevărate. Nu vă oferă nici măcar informațiile pe care ei le-au copiat din alte părți.

Este doar un mod de a atrage potențiali clienți creduli, care se vor îndrăgosti de teatrul jucat de aceștia, doar din cauza unor citate legate de înțelepciune, luate de cine știe unde.

La sfârșitul acestor conferințe gratuite, își vor promova următorul atelier de lucru, care de obicei are un preț de 3000 de euro, însă pentru cei prezenți se va face un discount uriaș, de doar 99 de euro. Ei bine, la acel curs chiar vor prezenta niște informații utile… aceleași informații care pot fi găsite și la o căutare pe Google.

După aceea, urmează cărțile. Acești oameni au devenit scriitori peste noapte și se oferă să vă ofere un discount incredibil la cartea lor, care îți arată cum să devii milionar în 5 pași. Pentru că tu ești cel mai important, tot ceea ce îți vor vinde beneficiază de discount-uri semnificative. Așadar dacă le cumpărați cartea până joia viitoare, veți mai primi încă două cărți, și  nu știu câte zile la atelierele lor de lucru, unde vă vor dezvălui secrete divine. Acest pachet promoțional valorează 2000 de euro, însă pentru că tu ești o persoană specială și ai prins reducerea, plătești doar 189 de euro.

Pe site-urile lor, locurile sunt limitate la aceste ateliere de lucru, așa că ar trebui să te grăbești și să te înscrii, deoarece mai sunt doar 10 locuri libere și doar tu ești cel care a obținut discount-ul. Ceilalți au plătit prețul întreg.

Începe să va sune cunoscut, nu-i așa? Cum se numeau șmecherașii ăia din România care vă învățau cum să vă deschideți o afacere de milioane de dolari pe Amazon? Trebuia doar să vă înscrieți la cursurile lor și să plătiți o taxă modestă, de o mie de lei, sau trei mii de lei, nu mai îmi amintesc. Cert este că exista deja și un discount. Nu dau nume, dar sigur ați văzut reclama pe facebook.Sau cum se numește firma aia apărută precum ciupercile după ploaie care vă învață programare într-o săptămână la academia lor, garantându-vă că o să vă angajați imediat ca programatori după ce obțineți diploma lor fără valoare? Sau cei care vă transformau peste noapte în dezvoltatori de jocuri video, punându-vă să vă jucați cu piese de lego la atelierele lor de lucru? Tot români sunt și ăia. Sau ăla care își face reclamă pe Facebook că este mare antreprenor în pizda mă-sii și că a obținut o căruță de bani investind în monede virtuale și este dispus să vă învețe și pe voi în ce să investiți, așa din bunătatea inimii lui?

În urmă cu 4 – 5 ani, am fost și eu ademenit la o astfel de întâlnire, din cauza unui anunț frumos pe internet. Nu îmi este rușine să recunosc. Ajuns acolo, eu și alți domni, am fost atrași cu măiestrie într-o schemă piramidală. Trebuia să investesc și să atrag clienți. Nu spun despre ce era vorba, însă era o adevărată măiestrie. Am zâmbit, și am încercat să îmi păstrez un ton cât mai calm când i-am numit pe indivizii îmbrăcați frumos, la costume, niște escroci, spunându-le și celor aflați în încăpere că suntem atrași într-o schemă piramidală. Am văzut cum organizatorii s-au făcut galbeni la față, încercând să vină cu fel și fel de argumente contra afirmației mele și cu promisiuni cum că nu este vorba de așa ceva. Eu m-am ridicat și am plecat, însă ceilalți, atrași de vorbele lor frumoase, au rămas să-i asculte.

Locul 2: Escrocheria antreprenorială

În acest tip de escrocherie este cel mai ușor să cazi victimă, deoarece se folosește de frustrările acumulate de-a lungul timpului la locul de muncă.

Personal, sunt convins că toți ar trebui să lucrăm pentru noi, nu să fim roboții unor corporații sau ai unor firmulițe… însă cheia succesului financiar nu se află între pereții unor ateliere de lucru și nici în paginile unor cărți vândute de acești oameni.

Conceptele din spatele unui antreprenor sunt chiar simple de citit și înțeles, însă chiar dificile de aplicat în realitate. Așadar, până nu ești pregătit, până nu ai o idee inovatoare și finanțele necesare să o pui în practică, poți participa la mii de ateliere de lucru și să citești sute de mii de cărți pe această temă, eșecul va fi garantat.

Programele și atelierele lor de lucru, noile lor cărți scrise peste noapte nu fac altceva decât să vă ofere o oarecare motivație, însă nimic util pentru a pune în practică. Din punctul meu de vedere, acești oameni care îți vând povești fantastice sunt escroci de cea mai joasă speță.

Nu există nici cea mai mică diferență Între ei și indivizii colorați de prin Obor, care vin la tine cu ,,Hauzi mă, șăfule, ham hun tălăfon bengos rău pentru matale… 200 de lei mâncațaș'”

De ce îi numesc escroci? Deoarece nu au o afacere propriu zisă… Ei nu câștigă bani așa cum se laudă, și nici tu nu vei câștiga nimic, după ce cursurile lor se termină. Afacerea lor sunteți voi. Pretind a fi experți în afaceri, însă afacerea lor este să vă spună vouă cum să vă faceți o afacere. O tâmpenie, nu-i așa? Dacă acești oameni ar fi realizat ceva în viața lor, și ar avea într-adevăr o adevărată afacere, nu ar mai avea timp să vorbească oamenilor diferite nonsensuri și să organizeze astfel de cursuri despre cum vă puteți îmbogăți peste noapte.

L-ați văzut voi pe Țiriac că organizează seminarii în care vorbește despre antreprenoriat?

Deschideți ochii, oameni buni. Nu vă lăsați păcăliți de o pagină facebook a unui agarici care se vrea antreprenor, doar că s-a fotografiat lângă o mașină scumpă, lângă nu știu ce avion, sau că s-a photoshopat deasupra Marelui Zid Chinezesc doar pentru a vă arăta cât de sus a ajuns el. Nu vă lăsați păcăliți de like-urile pe care le are la pagină. Cu vreo 5 dolari, poți cumpăra cel puțin 5000 de like-uri pe internet.

Nu-i invidiați pe acești oameni. Nu au viața pe care pretind că o au. Sunt niște paraziți în această societate. Nu-i lăsați să vă manipuleze, doar printr-o fotografie în care au stat lângă o mașină scumpă și pretind că este a lor.Credeți-mă. Nu sunt deloc așa apreciați cum vor ei să pară a fi. Poate nu sunteți de acord cu mine, însă eu voi rămâne la aceste idei, deoarece apreciez alt fel de oameni.

  1. Escrocheriile Life-Coaching și New Age

Sunt oameni care vă oferă posibilitatea să vă îndrume viața și să vă ajute să obțineți rezultate incredibile. Aceștia sunt antrenorii de viață. În timp ce sportivii chiar au nevoie de un antrenor, chiar nu văd rolul unuia care să-mi spună ce să fac cu viața mea.

Precum niște vulturi aflați deasupra unui cadavru, acești escroci își croiesc drumul către oamenii deprimați, slabi și nesiguri, oferindu-le promisiunea că prin lecțiile lor vor trece peste toate obstacolele și își vor găsi fericirea. Veți primi de la ei fel și fel de sfaturi cu privire la căsnicia voastră, chiar dacă ei au divorțat  de 4 -5 ori la viața lor.

Stați că asta nu este tot. Se fac chiar și cursuri pentru acești antrenori de viață. Una bucată ratat va învăța un client cum să devină și el așa ceva… Oamenii aceștia susțin că te vor ajuta să ai realizări cât mai mărețe, însă dacă îi întrebi ce au realizat ei, nu știu ce răspuns vei primi.

Aceștia nu au nimic care să le susțină competențele și cunoștințele, cu excepția unor recomandări ale unor persoane fictive, ce pot fi găsite pe site-ul lor. Însă acelea sunt doar câteva, deoarece ei au mii de clienți mulțumiți.

Omenirea experimentează schimbări majore. Desigur, o dată cu aceste schimbări majore, apar și oportunități majore pentru șarlatani. Așadar veți găsi fel și fel de site-uri cu lideri spirituali, ce vă promit schimbări divine. – la un preț absurd, bineînțeles. Aceștia vă vor învăța cum să stăpâniți legea atracției și cum să aduceți belșugul în viața voastră.Acești înțelepți spirituali vă vor oferi o îndrumare spirituală ce are ca scop să vă asigure succesul în diferite domenii din viața voastră, ce nu au nimic de-a face cu spiritualitatea, în primul rând. Mă refer la lucruri precum : succes în carieră, bani, faimă s.a.m.d

Pe bune? Dacă spiritualitatea ți-ar aduce bogății și faimă, atunci călugării de la muntele Athos ar apărea la TV cum înoată în aur.

Acești afaceriști, între ghilimele afaceriști, despre care am tot pălăvrăgit, sunt unii dintre cei mai periculoși șarlatani din România, care își racolează victmele, pardon își găsesc clienții pe internet..

Cam atât despre acest tip de escrocherii, ce beneficiază de reclame puternice pe internet, în special pe rețelele de socializare. Aveți grijă să nu cădeți în plasa celor care vă promit succesul și bani câștigați ușor. Până data viitoare, toate cele bune!

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.

Opțiunea copy-paste a fost dezactivată pentru acest site.