,,Hackerii” din Vâlcea – Niște tineri escroci, de doi bani, fără studii, fără job și fără un viitor

Presa, ca de obicei, mănâncă rahat. Și mănâncă cu ambele mâini. Adevărații hackeri se simt jigniți când acești tineri teribiliști, care se ocupă cu înșelătoriile online, sunt numiți ,,hackeri”. Faptul că știi să deschizi un magazin online, unde să vinzi produse fictive, nu te face hacker, ci escroc. Știți acei țigani care se învârt prin Obor, cu ,,Hai bossule, să’ț vând un tălăfon d’ăla heftinu’?”. Te bucuri că ai cumpărat un telefon de două sute de lei, dar când te uiți mai atent la el, observi că este o carcasă, cu o bucată de lemn în interior. Între acei țigani cu patru clase și între ,,hackerii” din Vâlcea nu există nici cea mai mică diferență. Acești tineri teribiliști, sunt rezultatul unor familii depravate, fără prea multă educație.

Ce sunt hackerii?

Totuși, este o prostie să ne certăm în privința ,,adevăratului” sens al cuvântului hacker. Un cuvânt înseamnă ceea ce doresc oamenii să însemne. Totuși, înțelegând istoria etimologică a cuvântului ,,hacker”, ne poate ajuta la înțelegerea situației sociale actuale.


Conceptul de hacking a intrat în cultura computerelor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts în anii 1960. Cei de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au afirmat că există două tipuri de studenți, numiți ,,unelte” și ,,hackeri”. O ,,unealtă” era studentul care venea la fiecare curs, care putea fi găsit tot timpul într-o librărie, atunci când nu se făceau cursuri. Un ,,hacker”, era exact opusul: un student care nu trecea pe la cursuri, care dormea toată ziua, și își petrecea noaptea făcând activități recreative, în loc de a studia.

Ce are asta de-a face cu computerele? Inițial, nimic. Dar sunt standarde de succes pentru un hacker, precum notele bune – un standard al succesului – pentru ,,unelte”. Adevăratul hacker nu poate sta degeaba toată noaptea; el se dedică unui hobby, cu multă ambiție și fler. Pot fi telefoanele, arhitectura, operele științifico-fantastice, radiourile s.a.m.d. Pot fi mult mai multe decât cele enumerate. Sau pot fi computerele. În 1986, cuvântul ,,hacker” era deseori folosit printre studenții de la MIT pentru a se referi la arhitecți.

Un ,,hacker al computerelor” este cineva care trăiește înconjurat de ele, care știe totul despre computere, care poate face un computer să facă orice. La fel de importantă este atitudinea hackerului. Programarea trebuie să fie un hobby, ceva care se face pentru amuzament, nu ceva care se face pentru că așa ți se cere, sau pentru bani (este în regulă să faci bani din ceea ce îți place, atâta timp cât nu înșeli oamenii).

Un hacker este un estet

Sunt numeroase specialități, când vine vorba de ,,hacking”. Un hacker al algoritmilor cunoaște cel mai bun algoritm pentru rezolvarea unei probleme. Un hacker al sistemului știe totul despre concepția și întreținerea sistemelor de operare. Un ,,hacker al parolelor” știe totul despre aflarea parolelor cuiva.

Cineva care își propune să spargă securitatea unui sistem pentru câștiguri financiare, nu se poate numi hacker. Nici cei care înșeală oameni. Aceștia sunt pur și simplu hoți, escroci. Nu este vorba că un hacker nu poate fi un hoț, însă un hacker nu poate fi niciodată un hoț profesionist. Un hacker trebuie să fie un om pasionat de ceea ce face, iar această pasiune este de multe ori răsplătită, deoarece expertiza unui hacker înseamnă bani. Un hacker al parolelor al cărui interes principal îl reprezintă învățarea cu privire la securitatea sistemelor nu înseamnă neapărat că se rezumă la cineva care fură informații, însă cineva penntru care principalul interes îl reprezintă furtul, nu este un hacker.

Credeți că noi, nu am putea da lovituri de câteva zeci de mii de euro pe zi, înșelând oamenii? Lucrul acesta ne-ar face ,,hackeri”? Nu, ne-ar face niște escroci, de cea mai joasă speță. Dar totul, când vine vorba de acțiunile făcute pe internet, se rezumă la ceva numit moralitate, lucru tot mai rar întâlnit.


0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments