Bine ați revenit, aspiranții mei războinici cibernetici!
În această serie, explorăm rețele de toate tipurile și cum să le spargem. În acest tutorial vom examina subrețele și notația CIDR.
Subrețea?
Subrețeaua permite administratorilor de rețea să utilizeze mai eficient cei 32 de biți din spațiul de adrese IP IPv4. Ei pot crea subrețele în cadrul unei rețele de clasă A, B sau C. Acest lucru permite administratorului să creeze rețele cu numere gazdă mai realiste.
Subrețeaua oferă o modalitate flexibilă de a desemna care parte a adresei IP reprezintă IP-ul gazdei și care porțiune reprezintă ID-ul rețelei. În plus, chiar dacă o singură organizație are mii de dispozitive, nu doresc ca toate să ruleze pe același ID de rețea. Rețeaua ar încetini dramatic. Prin împărțirea rețelei, puteți avea diferite rețele fizice și domenii de difuzare.
O subrețea este o rețea din cadrul unei rețele, și anume o clasă A, B sau C. Subrețelele sunt create folosind unul sau mai mulți biți gazdă pentru a extinde ID-ul rețelei. După cum știți, rețelele de clasă A au un ID de rețea de 8 biți, Clasa B are un ID de rețea standard de 16 biți și Clasa C are un ID de rețea standard de 24 de biți. Subrețeaua ne permite să creăm ID-uri de rețea de orice dimensiune.
Măști de subrețea
Măștile de subrețea folosesc structura pe 32 de biți a adresei IP. Măștile de subrețea ne spun ce biți sunt pentru ID-ul rețelei și care biți sunt pentru ID-ul gazdelor. Când bitul măștii de subrețea este setat la unu, înseamnă că face parte din rețea. Un bit marcat ca zero face parte din ID-ul gazdei. Diagrama de mai jos este menită să demonstreze acest proces de operare AND pe biți între și adresa IP și masca acesteia.
Notație CIDR
Notația CIDR sau Classless Inter-Domain Routing este o modalitate de a reprezenta o adresă IP și masca de rețea asociată acesteia. Notația CIDR specifică o adresă IP, o bară oblică (/) și un număr zecimal, cum ar fi 192.168.1.0/24, unde 24 reprezintă numărul de biți din masca de rețea.
Scenariul nostru
Pentru a demonstra acest principiu, să creăm un scenariu. Să presupunem că avem o rețea de clasă C, să zicem 192.168.1.0. Asta înseamnă că avem 254 de adrese de gazdă disponibile (1-254). Ce se întâmplă dacă am avea nevoie de 5 rețele diferite cu cel mult 30 de gazde pe rețea?
Calculul măștii de subrețea după împrumutarea acelor 3 biți ar fi;
A cunoaște subrețeaua este o abilitate cheie pentru fiecare inginer de rețea sau pentru oricine încearcă să facă criminalistică sau analiză a rețelei. Sperăm că acest scurt tutorial face puțină lumină asupra subiectului și cel puțin vă lasă familiarizați cu acest subiect.